Device as a Service (DaaS): iets voor jou?

Device as a Service (DaaS): iets voor jou?
6 mei 2021 Redable

Veel werkplekken worden nog steeds op een traditionele manier aangeschaft. Meestal kiezen kantoren voor één grote investering, zo eens in de vijf jaar, en worden alle bedrijfsmiddelen in één keer vervangen. Gek eigenlijk, als je bedenkt dat de meeste bedrijven hun beveiliging, het bedrijfsrestaurant en de postkamer hebben geoutsourcet. Printers zitten in een maandcontract, meubilair wordt gehuurd en auto’s geleased. Waarom dan werkplekken niet? Misschien dat het tijd wordt voor Device as a Service, ook wel bekend als DaaS?

Steeds meer bedrijven kiezen voor Device as a Service

Tegenwoordig kiezen meer en meer bedrijven voor ‘device as a service’, ook wel DaaS genoemd. In dat geval lease je bedrijfsmiddelen voor je werkplek. Dus je schaft niet zelf die nieuwe MacBook aan, maar leaset deze voor bijvoorbeeld dertig euro per maand, zesendertig maanden lang. Deze manier van financiering brengt veel voordelen met zich mee. Niet zo gek dus dat veel bedrijven de overstap maken.

Lees hier de 5 voordelen van Device as a Service:

1 Grootste voordeel? Je hoeft niet meer na te denken over het vervangen van apparatuur, en raakt niet in de problemen als er iets kapotgaat. Jouw bedrijf werkt altijd met de nieuwste MacBook en iPad zonder ingewikkeld gedoe met IT-beheer.

2 Je geeft niet in één keer een grote som geld uit. Vergelijk het met een software abonnement waaraan je maandelijks een bedrag betaalt om toegang te krijgen tot de allernieuwste versie. En tegen het einde van het contract maak je de balans op: waar staat je bedrijf nu en wat wil je veranderen. Bovendien kun je de looptijd van het contract zelf bepalen. Wil jouw bedrijf altijd werken met de allerlaatste iPhone, dan is een kort contract van twee jaar relevant, zodat medewerkers altijd met het nieuwste model aan de slag kunnen.

3 Een ander voordeel is de vaste prijs. Per werkplek wordt een vast bedrag gerekend, waardoor je zelf een beter inzicht krijgt in de uitgaven. Omdat je als bedrijf geen onderhouds- of reparatiekosten hebt, weet je waar je aan toe bent. Geen onverwachte IT-uitgaven meer: je betaalt een vast bedrag per maand voor de looptijd van je contract.

4 Jij bepaalt natuurlijk hoeveel de inrichting van een werkplek mag kosten. Staat de prijs eenmaal vast, dan kan de werknemer zelf zijn of haar MacBook en iPhone uitkiezen. Voor elke werkplek is een andere mix van producten mogelijk. Degene met een bureaubaan wil meestal een groot scherm, terwijl een medewerker met een mobiele baan liever op een lichte MacBook werkt, die makkelijk is mee te nemen. Handig om te weten: op Mac-devices zit een hoge restwaarde, waardoor de maandprijs vaak lager is dan Windows-devices.

5 Stel dat jouw bedrijf flink aan het groeien is en je veel nieuwe werknemers moet aannemen, dan is DaaS ideaal. Je kunt namelijk makkelijk op- en afschalen. Heb je een werkplek die je achteraf toch niet gebruikt? Dan schaal je het aantal werkplekken af. Of heb je eigenlijk te weinig plekken? Je kan gemakkelijk jouw DaaS-pakket opschalen. Zo blijf je zelf aan het roer staan.

Kortom, met DaaS bespaar je kosten, maak je je bedrijf flexibeler en schaalbaarder. En het is een manier van werken die ervoor zorgt dat jij je weer kunt focussen op je core business.

Bonus voordeel: stel dat je veel werkt met jong professionals: deze medewerkers werken graag op de laatste Apple-devices. Misschien een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde? Met DaaS brengt dat in elk geval geen grote investering met zich mee.

PS: Ben je na dit verhaal benieuwd naar onze Apple-devices? Kijk dan hier voor een overzicht.