De monitor keuzehulp

Tips voor het kiezen van de juiste monitor

De monitor keuzehulp
3 april 2017 Redable

Bij de aanschaf van een monitor komt veel kijken. Wat is het beste formaat? Welke resolutie is het best? Welke beeldtechniek kan ik het beste kiezen? En over welke aansluitingen moet die beschikken? Dit zijn allemaal zaken waar je op moet letten. Aangezien dit voor veel mensen lastig is wordt het in dit blog allemaal voor je op een rijtje gezet.

Schermformaat

Monitoren zijn te verkrijgen in allerlei verschillende maten. Het formaat is toch één van de belangrijkste aspecten van een monitor, zeker als hier dagelijks op gewerkt moet worden. Het is dus van belang dat hierin de juiste keuze wordt gemaakt.

Er zijn monitoren van 10 tot wel 40 inch. De werkzaamheden die je gaat verrichten op de monitor moeten jouw keuze bepalen. Als jij je monitor voornamelijk gebruikt voor basis gebruik zoals het verwerken van tekst, dan kan een wat kleinere monitor je waarschijnlijk al voorzien in je behoeften (15 inch of groter). Bij gaming, multitasking of het kijken van films is een groter formaat aan te raden (24 inch of groter). Monitoren vanaf 36 inch worden vrij zelden gebruikt. Deze worden vooral gebruikt door professionele gamers of in zakelijke omgevingen.

Bepaal de grote van het scherm.

Resolutie

De resolutie geeft aan hoeveel pixels het scherm bevat, dus hoe scherp het beeld is. Bij een grotere hoeveelheid pixels is het beeld veel scherper. Deze hoeveelheid pixels wordt uitgedrukt in Full-HD, WQHD en UHD. Deze drie beschikbare resoluties worden hieronder toegelicht.

Full-HD

Een Full-HD monitor heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Full-HD is de meest gebruikte resolutie bij zowel monitoren als tv’s. Dit komt doordat deze resolutie inmiddels overal voor beschikbaar is. Verder voldoet deze resolutie bij de meeste mensen aan hun behoeften. Toch zijn er mensen die meer wensen. Voor deze mensen zijn de volgende resoluties een betere optie.

Ultra Wide logo

WQHD

Een WQHD monitor heeft een resolutie van 2560 x 1440 pixels. WQHD staat ook wel voor Wide Quad HD. Deze monitor neem je niet omdat je een scherper beeld wil, maar voornamelijk om je werkruimte te vergroten. Door de bredere beeldverhouding geeft een WQHD scherm het gevoel dat je met 2 monitoren werkt.

UHD logo

UHD

Ultra-HD (ook wel 4K) heeft een resolutie van 3840 x 2160 pixels en heeft hiermee vier keer zoveel pixels dan Full-HD. UHD is de afkorting van Ultra-HD en is de nieuwste en beste resolutie die op het moment te verkrijgen is. Deze techniek is vooral geschikt voor het spelen van games of het bewerken van foto’s van hoge kwaliteit.

Resolutie uitleg

Beeldtechniek

Monitoren beschikken over een bepaalde beeldtechniek. De meest voorkomende technieken zijn TN, VA en IPS. Maar wat is het verschil tussen deze verschillende beeldtechnieken?

TN techniek

Een TN monitor is de goedkoopste optie. Een scherm met TN techniek staat bekend om zijn snelle reactietijd. Beelden worden hierdoor goed en vloeiend weergegeven wat TN geschikt maakt voor het gamen. Het scherm is alleen niet vanuit elke hoek even zuiver.

VA techniek

Een VA monitor beschikt over mooie kleuren en staat vooral bekend om zijn goede zwartweergave. Deze eigenschappen zorgen voor een hoog contrast, waardoor het beeld erg zuiver is. De VA monitor ligt eigenlijk tussen de TN en IPS techniek in.

IPS techniek

Een IPS monitor heeft een enorm grote inkijkhoek met een uitstekende kleurweergave. Deze eigenschappen zorgen er alleen wel voor dat de reactietijden minder goed zijn. IPS monitoren worden veel gebruikt voor foto en video editing.

Verversingsfrequentie

De verversingsfrequentie staat voor het aantal keer dat het scherm opnieuw wordt opgebouwd per seconde. Dit wordt aangegeven in een bepaalde hoeveelheid Hertz (Hz). Vooral voor bijvoorbeeld fanatieke gamers is het zaak om hier naar te kijken. Voor de standaard gebruikers is dit niet van belang. Hoe hoger de verversingsfrequentie, hoe minder haperingen er zijn tijdens het weergeven van snel bewegende beelden.

Voorkom wazen met lage responstijd.

Responstijd

De responstijd staat voor de reactiesnelheid van de monitor. Dit wordt uitgedrukt in een aantal milliseconden. Hoe lager het aantal milliseconden, des te sneller de monitor. De waarde van de responstijd geeft aan hoe snel de monitor in staat is om van een actieve zwarte pixel naar een inactieve witte pixel te gaan en weer terug. Een laag aantal milliseconden is niet voor iedereen even belangrijk. Vooral bij het spelen van games of het kijken van films is een lage waarde van belang. Als je over een monitor met een responstijd van 2 tot 4 milliseconden beschikt, dan heb je al een snelle monitor.

Helderheid

Niet elke monitor is even helder. De waarde van de helderheid wordt weergeven in candela per vierkante meter, afgekort cd/m². De waarde van één candela staat gelijk aan het licht van een zaklamp. Hoe hoger de helderheidswaarde van een monitor, hoe helderder het scherm kan worden ingesteld. Als je het belangrijk vindt dat je monitor een hoge helderheid kan hanteren, dan is het handig om erop te letten dat die over een hoge candela per vierkante meter beschikt.

Verschillende aansluitmogelijkheden.

Aansluitingen

Elke monitor heeft de beschikking over andere aansluitingen. De meest voorkomende aansluitingen zijn de VGA, DVI, HDMI en de DisplayPort. Deze aansluitingen kunnen gebruikt worden om je computer te verbinden met de monitor. Verder kan een monitor de beschikking hebben over een USB aansluiting. Iedereen maakt op een andere manier gebruik van zijn monitor en daarom is het belangrijk om te kijken naar wat jij nodig hebt.

Als je een computer hebt die over een HDMI poort beschikt, dan is het aan te raden om ook een monitor met een HDMI poort aan te schaffen. Deze biedt over het algemeen de beste kwaliteit. Verder is het ook van belang dat je kijkt naar de hoeveelheid aansluitingen. Wil je niet alleen je computer op de monitor aansluiten, maar ook bijvoorbeeld je spelcomputer? Dan is het geen overbodige luxe om een monitor met twee HDMI poorten te hebben. Op deze manier hoef je niet de hele tijd de kabels om te wisselen.

USB Type-C is de aansluiting van de toekomst. Steeds meer laptops en desktops worden uitgerust met deze nieuwe USB-C aansluiting en beschikken niet meer over andere type aansluitingen. Hierdoor is een monitor met USB-C aansluiting wenselijk voor deze producten. Op dit moment zijn monitoren met deze USB-C aansluiting nog vrij uniek, waardoor de keuze beperkt is. Naar verwachting zullen in de toekomst vrijwel alle nieuwe monitoren beschikken over deze aansluiting.

Schermcoating, glans of mat.

Schermcoating

De coating van het scherm is een onderdeel wat veel mensen wel eens vergeten. Bij de schermcoating kan je kiezen uit een glanzende of een matte coating. Als je werkt in ruimtes met veel lichtinval of als je veel onderweg werkt, dan kan een glanzende coating erg vervelend zijn. Het scherm zorgt ervoor dat het licht wat er op valt weerkaatst. Hierdoor zie je niet meer goed wat je aan het doen bent. Een matte coating voorkomt weerkaatsing van het licht. Denk dus goed na bij de keuze voor de juiste schermcoating.

Advies van Redable

Heb je nog vragen over een monitor? Of heb je hulp nodig bij het vinden van de monitor die het best bij jou past? Bij Redable helpen we je graag bij het maken van de juiste keuze. Neem gerust contact op met onze klantenservice.