De beamer keuzehulp

Tips voor het kiezen van de juiste beamer

De beamer keuzehulp
2 mei 2017 Redable

Een beamer kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden. Het creëren van een thuisbioscoop of als ondersteuning in vergaderkamers, met een beamer heb je talloze mogelijkheden. Beamers zijn tegenwoordig steeds beter te betalen, maar waar moet je op letten als je er zelf eentje wil aanschaffen? In dit blog leggen wij het voor je uit.

Resolutie

De resolutie is een van de belangrijkste onderdelen om rekening mee te houden bij het kopen van een beamer. De resolutie geeft aan uit hoeveel pixels het beeld bestaat. Je kan het dus al wel raden, bij een hogere resolutie heb je een betere beeldweergave. Beamers kunnen de beschikking hebben over verschillende resoluties, die de kwaliteit van het beeld bepalen. Denk er wel aan dat het apparaat dat je op de beamer wil aansluiten in staat moet zijn om het juiste signaal door te geven. Op deze manier weet je zeker dat je optimaal gebruik maakt van je beamer.

HD Ready & WXGA

Op dit moment het meest voorkomende formaat, maar zal langzaam worden vervangen door Full HD. Met HD Ready kan in een resolutie van 1280 × 720 pixels in breedbeeld geprojecteerd worden.

Full-HD

Een Full-HD beamer heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels en zorgt daarmee voor een hoge kwaliteit aan beeld. Vrijwel alle nieuwe beamers beschikken tegenwoordig over Full HD.

UHD & 4K

Ultra-HD, ook wel 4K genoemd, heeft een resolutie van 3840 x 2160 pixels en heeft hiermee vier keer zoveel pixels dan Full-HD. UHD is de nieuwste en beste resolutie die op het moment te verkrijgen is.

Lichtopbrengst

De lichtopbrengst van een beamer zorgt ervoor dat je bij alle omstandigheden het beeld altijd goed kan zien. De lichtopbrengst wordt ook wel uitgedrukt in ANSI-lumen. Je hebt dus in een verlichte ruimte veel meer ANSI-lumen nodig, dan dat je dat in een donkere ruimte nodig hebt. Dit geldt overigens ook voor het oppervlak. Hoe groter deze is, hoe meer ANSI-lumen er vereist zijn. De standaard lichtopbrengst ligt op dit moment tussen de 1500 en 2500 lumen. Kijk dus goed in welke omgeving jij de beamer wil gaan gebruiken. Het is handig om aan de hand daarvan te bepalen waar de beamer aan moet voldoen.

Lichtopbrengst wordt uitgedrukt in ANSI-lumen.

Projectietechnieken

Er zijn drie projectietechnieken waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een beamer. Het verschilt per persoon voor welke techniek je het best kan kiezen. Dit heeft namelijk te maken met de manier waarop je hem wil gaan gebruiken. Verder hebben ze allemaal zo hun voor- en nadelen. Om die reden hebben wij alle drie de technieken kort voor je toegelicht.

DLP-techniek

Digital Light Processing is een techniek die werkt met kleine spiegels die kunnen draaien of kantelen, waardoor het licht op het scherm gereflecteerd wordt. De kleuren worden gecreëerd door een snel roterende schijf met basiskleuren. De DLP-techniek heeft een hoger contrast in hun beeld en ze zijn compacter en lichter ten opzichte van andere beamers.

LCD-techniek

LCD, ook wel Liquid Cristal Display genoemd, is volledig opgebouwd uit vloeibare kristallen. Elke basiskleur heeft een paneel waardoor licht door de pixels geprojecteerd wordt, hierdoor kunnen alle kleuren weergegeven worden. De LCD beamers zijn ten opzichte van andere beamers vaak goedkoper en zijn in staat kleuren helderder te weergeven.

LED-techniek

LED staat voor Light-emitting diode. Naast dit lichttype maakt deze techniek ook gebruik van lasers, waardoor beelden krachtiger geprojecteerd kunnen worden. Door deze gecombineerde techniek hebben LED-beamers een erg hoog contrastratio en 10x langere levensduur dan andere beamers. Het nadeel is wel dat zodra de lamp defect is, deze niet gemakkelijk te vervangen is.

DLP beamers

DLP Beamer

Vind alle beamers met DLP techniek in ons ruime assortiment online.

Bekijk alle DLP beamers >

LCD beamers

LCD Beamer

Vind alle beamers met LCD techniek in ons ruime assortiment online.

Bekijk alle LCD beamers >

LED beamers

LED Beamer

Vind alle beamers met LED techniek in ons ruime assortiment online.

Bekijk alle LED beamers >

Contrastratio

Wanneer je de beamer wil gaan gebruiken voor bijvoorbeeld het kijken van films, dan is het van belang dat het contrastratio hoog is. Het contrastratio zorgt ervoor dat de kleuren en daarmee dus ook de beelden mooi en duidelijk worden weergeven. Dit ratio geeft aan hoeveel tinten er mogelijk zijn tussen de kleuren zwart en wit. Een contrastratio van 4000:1 houdt in dat er 4000 verschillende tinten zitten tussen de kleuren zwart en wit. Hoe hoger de ratio is, hoe meer tinten er tussen de kleuren zitten, hoe beter het beeld. De standaard ratio is 3500:1 op dit moment.

Aansluitingen

De aansluitingen op een beamer verschillen. De meest voorkomende aansluitingen zijn HDMI, VGA en S-Video. Kijk altijd goed over welke aansluitingen de beamer beschikt. Op deze manier weet je zeker dat je een beamer koopt die past bij het apparaat wat je erop aan wil sluiten. Ook moet je kijken naar het signaal wat je uit wil zenden. Niet elke aansluiting zendt even mooie beelden uit. Het is dus van belang dat je hierop let als je bepaalde eisen stelt aan het te weergeven beeld.

Accessoires voor het beste resultaat

Als je dan eindelijk de juiste beamer gekozen hebt, dan kun je ervoor kiezen om de beamer aan het plafond te monteren. Op die manier staat de beamer nooit in de weg en heb je altijd de juiste afstand en resolutie tot aan de muur of projectiescherm. Om uiteindelijl de beste beeldkwaliteit te behouden adviseren wij om altijd gebruik te maken van een projectiescherm. Zowel de plafondsteunen als projectieschermen zijn te vinden op onze shop.

Hoe hoger de ratio, hoe beter het beeld.

Advies van Redable

Heb je nog vragen over de zaken die besproken zijn in dit blog? Of heb je hulp nodig bij de zoektocht naar de juiste beamer? Onze specialisten voorzien je graag van het beste advies. Neem gerust contact op met onze klantenservice.