Chromebook, iets voor jou?

Wat is een Chromebook en wat kan je ermee?

Chromebook, iets voor jou?
7 april 2017 Redable

Je ziet ze tegenwoordig steeds meer en ze zijn op scholen en kantoor niet meer weg te denken: de Chromebook. Een laptop die in een paar seconden opstart, beschikt over een lange accuduur en een relatief lage aanschafprijs heeft. Maar wat is een Chromebook nou en hoe werkt het precies? In dit blog lichten wij hier alles over toe.

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een laptop die draait op het besturingssysteem van Google: Chrome OS. Bij gebruik van deze computers is het de bedoeling dat je verbonden bent met het internet. Google is begonnen met het produceren van deze laptops, omdat er veel mensen zijn die hun laptop alleen gebruiken om te internetten. De notebook heeft geen zware software of onnodige functies en ze zijn speciaal ontworpen om te surfen. Google speelt op deze manier in op de behoeften van de consument, maar ook op de zakelijke gebruiker.

Hoe werkt een Chromebook?

Inmiddels zijn er al verschillende fabrikanten die deze notebooks aanbieden. Er zijn zelfs al 2-in-1 computers van de Chromebook, een laptop met touchscreen. Maar hoe werkt het precies? Al deze notebooks werken op dezelfde manier: je logt in met je Google account, waardoor je gelijk op alle accounts van Google ingelogd bent. Alle werkzaamheden die je uitvoert worden verwerkt en opgeslagen in de cloud, waardoor je altijd en overal bij je bestanden kan komen.

De Chromebooks ondersteunen alleen apps die te downloaden zijn in de Google Play Store. Programma’s zoals Microsoft Office Word en Excel worden niet ondersteunt, maar kunnen wel in de cloud worden geopend/gebruikt. Ondanks het feit dat deze laptop speciaal ontworpen is om te internetten, zijn er ook genoeg offline mogelijkheden.

Hoe werkt de cloud?

Met een Chromebook werk je voortdurend in de cloud en maak je gebruik van Google Drive. Bij de aanschaf krijg je twee jaar lang gratis 100 GB aan opslagruimte en mag je gebruik maken van alle functies, waarover Google Drive beschikt. Dit is ook de reden dat de computer niet zoveel opslagruimte heeft. Daarnaast heb je door het gebruik van Google Drive altijd een back-up en kan je op elk apparaat bij je bestanden.

Google Drive

Wel of geen Chromebook?

Twijfel je nog? Bedenk dan goed waar je de laptop voor wil gaan gebruiken. De laptop is vrij beperkt in het aantal programma’s die beschikbaar zijn en een goede internetverbinding is een vereiste. Heb je hem echt alleen nodig om te internetten en ben je veel onderweg? Dan kan een Chromebook wel wat voor jou zijn. Voor een relatief lage prijs krijg je een laptop die snel is, over een lange accuduur beschikt, bijna niks weegt en die geschikt is om op te internetten. Zolang je niet meer nodig hebt is dit de ideale laptop.

Voordelen Chromebook

 • Licht in gewicht
 • Lange accuduur
 •  Goedkope aanschafprijs
 • Binnen enkele seconden opgestart
 • Maakt automatisch een back-up
 • Beschikt over virusbeveiliging
 • Standaard geleverd met apps
 • Gratis 100 GB opslag in Google Drive

Nadelen Chromebook

 • Ondersteunt niet alle applicaties
 • Kan geen zwaardere software aan
 •  Stabiele internetverbinding is vereist
 • Beschikking over weinig opslagruimte
 • Geen optie voor het afspelen van dvd’s

Apparaten voor zakelijk computergebruik

HP Chromebook 13

HP Chromebook 13

Met Intel-processors van de zesde generatie en
ondersteuning voor dockingstations met USB-C

Dell Chromebook 13

Dell Chromebook 13

Premium-materialen en optioneel touchscreen
voor mobiele professionals

Lenovo Thinkpad 13 Chromebook

Lenovo Yoga 11e Chromebook

Krachtig en duurzaam, gemaakt voor mobiliteit en productiviteit

Acer Chromebook 14

Acer Chromebook 14

Vervaardigd volgens robuuste
militaire standaarden

Acer Chromebook 15

Acer Chromebook 15

Groter scherm voor gebruik
op kantoor of onderweg

Advies van Redable

Heb je nog vragen wat betreft een Chromebook of ben je geïnteresseerd? Redable helpt je graag bij het maken van de juiste keuze. Neem gerust contact op met onze klantenservice.