Advies over RAM-geheugen

Alles wat je moet weten over het RAM-geheugen

Advies over RAM-geheugen
24 mei 2017 Redable
RAM-geheugen

Je hebt er vast weleens van gehoord: het RAM-geheugen. Als je opzoek bent naar een nieuwe computer, dan moet je goed kijken naar de hardware. Een belangrijk onderdeel is het RAM-geheugen. Maar wat is het RAM-geheugen? En hoeveel RAM-geheugen heb je nodig? In dit blog lees je er alles over.

Wat is RAM-geheugen?

Het RAM-geheugen moet je zien als het werkgeheugen van je computer en is voor de tijdelijke opslag van gegevens. Hiermee ondersteunt hij de rekenkracht van de processor. Het is dus geen permanente opslagmodule zoals de HDD, SSD en SSHD. Internetten of het bekijken van video’s, dit kan je niet zonder het RAM-geheugen.

Het RAM-geheugen helpt je bij het multitasken op je computer. Dit probeert hij te doen zonder dat je computer sloom wordt. Niet alleen het RAM-geheugen zorgt voor de snelheid van je computer, maar ook de processor. Deze twee componenten werken nauw samen met elkaar. Een goede RAM-module alleen is dus niet genoeg. Als je wilt dat je computer soepel en snel te werk gaat, dan moet je ook over een snelle processor beschikken. Is je computer niet snel genoeg? Dan bestaat de kans dat dit komt door het RAM-geheugen, de processor, of door allebei.

Waar moet je op letten bij het kopen van RAM-geheugen?

Soorten RAM-geheugen

Als je een RAM-module aanschaft om je huidige pc of laptop bijvoorbeeld te upgraden, dan moet je goed opletten wat voor soort module je aanschaft. Er zijn twee verschillende soorten RAM-modules te verkrijgen. Deze kan je verdelen in de modules voor desktops en modules voor laptops. Het DIMM geheugen is geschikt voor de desktop. Het SO-DIMM geheugen is geschikt voor de laptop. Hier is onderscheid in gemaakt omdat je voor een laptop een kleiner formaat nodig hebt dan voor een desktop. Let hier dus goed op.

DIMM geheugen

DIMM geheugen

Deze geheugen modules zijn groter dan SO-DIMM geheugen. Ben je in het bezit van een barebone of All-in-one PC, dan wordt er gebruik gemaakt van SO-DIMM (laptop) geheugen. Dit komt door de beperkte ruimte in deze apparaten.

SO-DIMM geheugen

SO-DIMM geheugen

Deze geheugen modules zijn kleiner dan DIMM modules (desktop), zodat ze in de compacte ruimte van een laptop passen. Het RAM-geheugen van een SO-DIMM module zit ook aan beide zijdes.

Welk RAM-geheugen past in mijn apparaat?

Het is belangrijk om te weten wat je huidige type RAM-geheugen is, dat je wilt gaan vervangen. Zo is het belangrijk om de kloksnelheid in MHz te weten en of het huidige type geheugen DDR2, DDR3 of DDR4 is. Het is als laatste belangrijk dat je weet hoeveel pins de aansluiting is. Je kunt hieronder eenvoudig achterhalen wat je huidige type RAM-geheugen is.

Selecteer je systeem

Eenvoudige stappen binnen Windows

Het achterhalen van je huidige type werkgeheugen werkt vrij eenvoudig binnen Windows. Door onderstaande stappen te doorlopen, weet je exact welk type werkgeheugen er momenteel in je apparaat zit.

Stap 1
Druk op de toetsen “Ctrl + Shift + Esc” om het Taakbeheer op te starten.

Stap 2
Druk op het tabblad “Prestaties” of “Performance”. Als je deze optie niet ziet, klik dan op de optie “Meer details” of “More details” onderaan het scherm.

Stap 3
Selecteer vervolgens aan de linkerkant de optie “Geheugen” of “Memory”. Dit toont het RAM gebruik van het apparaat.

Stap 4
Bekijk hier eenvoudig hoeveel RAM er momenteel in het apparaat zit en wat het type geheugen is. Het is vooral belangrijk om te kijken of je gebruik maakt van DDR2, DDR3 of DDR4. Daarnaast is de getoonde snelheid in MHz van belang, het nieuwe RAM-geheugen moet namelijk dezelfde snelheid hebben als het huidige RAM-geheugen.

Stap 5
Noteer de volgende gegevens die belangrijk zijn:

– Type geheugen beschreven in DDR2, DDR3 of DDR4.
– Kloksnelheid beschreven in het aantal MHz. Bijvoorbeeld 1333 MHz.

Eenvoudige stappen binnen Mac OS X

Het achterhalen van je huidige type werkgeheugen werkt vrij eenvoudig binnen Mac OS X. Door onderstaande stappen te doorlopen, weet je exact welk type werkgeheugen er momenteel in je Mac zit.

Stap 1
Druk links bovenin de balk op het Apple logo en kies vervolgens voor “Over deze Mac” of “About this Mac”.

Stap 2
Druk vervolgens in het scherm dat verschijnt op de knop “Systeemoverzicht” of “System Report”.

Stap 3
Selecteer aan de linkerkant in het menu de optie “Geheugen” of “Memory”.

Stap 4
Bekijk hier eenvoudig hoeveel RAM er momenteel in het apparaat zit en wat het type geheugen is. Het is vooral belangrijk om te kijken of je gebruik maakt van DDR2 of DDR3. Daarnaast is de getoonde snelheid in MHz van belang, het nieuwe RAM geheugen moet namelijk dezelfde snelheid hebben als het huidige RAM geheugen.

Stap 5
Noteer de volgende gegevens die belangrijk zijn:

– Type geheugen beschreven in DDR2, DDR3 of DDR4.
– Kloksnelheid beschreven in het aantal MHz. Bijvoorbeeld 1333 MHz.

Hoeveel RAM-geheugen heb ik nodig?

Iedereen gebruikt zijn computer of laptop voor andere dingen. Dit maakt het ook vrij logisch dat niet iedereen dezelfde hoeveelheid RAM nodig heeft. Waar de een genoeg kan hebben aan een module van 4GB, is de ander pas tevreden met een module van 16GB. Hoe zwaarder de taken zijn die je uitvoert op je computer of laptop, hoe meer RAM-geheugen er nodig is. Bedenk dus goed waar jij je computer of laptop voor gaat gebruiken.

Onderstaand hebben wij per module uitgelegd waar je deze het best bij kan gebruiken.

Basis gebruik

Internetten en tekstverwerken > 2 GB

Met een RAM-module van 2GB moet je niet al te veel verwachten. Deze module is vooral geschikt om basistaken uit te voeren. Denk hierbij aan internetten, e-mailen of muziek luisteren. Heb je niet meer nodig? Dan is 2GB RAM voor jou waarschijnlijk voldoende.

Shop 2 GB RAM-geheugen >

Muziek maken

Excel en management systemen > 4 GB

4GB aan RAM-geheugen is voor de meeste mensen meer dan voldoende. Met deze module ben je in staat om standaard handelingen uit te voeren. Multitasking kan tot op zekere hoogte en verder zijn eenvoudige programma’s en simpele games ook geen probleem.

Shop 4 GB RAM-geheugen >

Foto bewerken

Foto en video bewerken > 8 GB

Als je voor zekerheid wil gaan, dan zit je met RAM-geheugen van 8GB vrijwel altijd goed. Je kan gemakkelijk multitasken, grafische programma’s draaien of bijvoorbeeld foto’s en video’s bewerken. Het grootste deel van de gebruikers heeft niet meer dan 8GB aan RAM nodig.

Shop 8 GB RAM-geheugen >

Games spelen

Gamen en virtual reality > 16 GB

Zodra je de beschikking hebt over RAM-geheugen van 16GB, dan zit je op alle vlakken goed. Er is vrijwel niks wat deze RAM-module niet aankan. Deze module wordt veelal gebruikt door gamers of grafisch ontwerpers. Het is voor de standaardgebruiker vaak niet nodig om over deze hoeveelheid RAM te beschikken.

Shop 16 GB RAM-geheugen >

Kies het geheugen op basis van gebruik.

Advies van Redable

Heb je vragen over het RAM-geheugen? Of heb je advies nodig bij het aanschaffen van de juiste RAM-module? Onze specialisten staan voor je klaar om je te voorzien van het juiste advies. Neem gerust contact op met onze klantenservice.